Toplumlarda değişim talebi tabandan gelirse, bireylerin ihtiyaçlarından çıkarsa kalıcı olur.
Ülkemizde İSG konusunda hızlı ve kalıcı bir gelişme istiyorsak, iş sağlığı ve güvenliği kurallarının bireyler için ihtiyaç haline gelmesini sağlamalıyız.
İSG kuralları bireylerin hayatına mümkün olan en erken evrede aile, ev ortamında girmelidir. Evlerde bulunan tehlikeler ve bu tehlikelerden kaynaklanan kazaların sayısı küçümsenmeyecek miktardadır.
Bilinmeyen nedenlerden veya elektrik kontağından çıkan yangınlar, elektrik çarpmaları, mutfakta sıcak su dökülen ve ya kazana düşen çocuklar, ocakta yağ tavasının tutuşması, yanıklar, oyuncak üstüne basıp düşmeler, merdivenden düşmeler, takılıp düşmeler, sandalyelerin kırılması, kesikler, camdan – balkondan düşmeler, havuzda boğulmalar, kapıya sıkışmalar …. Saymakla bitmez.
Her evin bir uzman gözü ile değerlendirilmesi, risklerin ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesinde fayda var. Biz burada en temel hali ile hanelerimizi değerlendirmeye ve alınabilecek tedbirleri belirlemeye çalışalım.
Öncelikle evi bir iş yeri olarak değerlendirerek çalışanlarını (hane sakinlerini), bölümlere ayırıp, yürütülen faaliyetleri belirleyelim.
A) Çalışan Profili
- İşveren veya vekili; Tabii ki evin hanımı,
- Sorumlu Müdür; Evin beyi,
- Çalışanlar; Çocuklar ve bebekler,
- Ziyaretçiler; Misafirler,
- Alt Yükleniciler; Temizlik veya çocuk bakımı için gelen gündelikçiler,
- Özel Önlem Gerektiren Çalışanlar
- Bebekler
- Çocuklar
- Engelli Sakinler
- Yaşlılar
B) Evin Bölümleri
- Dış alan (Yeşil Alan)
- Güvenlik
- Çevre Aydınlatma
- Sokak Hayvanları
- Haşere
- Yeşil Alan
- Yaya Yolları
- Apartman Girişi
- Dış Kapı
- Merdiven Boşluğu
- Asansör
- Bodrum Kat (Kömürlük, depo, vb.)
- Daire
- Hol
- Salon
- Yatak Odası
- Çocuk Odası
- Mutfak
- Banyo
- Tuvalet
- Balkon
Bu liste evden eve farklılıklar gösterse de bir ev en az bu bölümlerden oluşur.
İlerleyen yazılarımızda bu bölümleri ve bölümlerdeki tehlikelere dikkat çekerek alınabilecek önlemleri değerlendirmeye çalışacağız.